Et år med arbeid i SPICA-nettverket går mot slutten, og vi kan se tilbake på et spennende og innholdsrikt år.

Intensivkurs i Island: Toleranse og dialog

Hovedmålet for kurset i 2016 var å styrke lærerstudentenes kompetanse i det profesjonsrettede arbeidet med dialog, toleranse, handlingskompetanse og aktivt medborgerskap i skolen. Her deler vi noen av inntrykkene deltakerne satt igjen med etter kurset:

Vi “flippa” klasserommet og gjorde filmer og fagressurser tilgjengelige på nett. 

Student 1 (Finland): I found it teachingwise very effective that the Norwegian team prepared a video that explains the technique by actually adopting it!”

Student 2(Sverige):  “[Jag] kunde i min egen takt, titta på videoklippen och att läsa artiklarna. Detta gjorde att jag fick tid att tänka kring begreppen och resonera kring dem.”

 

 

Studentene møttes online flere ganger for å diskutere videoforelesninger og fagstoff som foreleserne i nettverket hadde laget. 

Student 3 (Danmark):  “At sidde hjemme i Danmark og skulle logge på det norske fronter for at chatte med fire fremmede lærerstuderende var nervepirrende. Jeg var spændt på om vi ville kunne finde ud af at snakke eller om vi kun ville have akavet stilhed. Jeg var spændt på om de ville dele samme forventninger og ambitioner som mig til projektet. Jeg blev meget positivt overrasket. SPICA online-kurset skabte et fundament til den læring vi fik på Island.”

Student 2 (Sverige): “För det andra skulle vi skriva frågor om klippen inför en gruppdiskussion. Detta var väldigt bra för min lärprocess då det krävdes att jag verkligen tänkte igenom vad det är jag har tittat på och läst om, för att kunna ställa adekvata frågor.”

Vi møttes til intensivkurs i Island og jobbet med interessekonflikter og dialog i stor og liten skala.

spica-5

Student 3 (Danmark): “På Island fik vi lov at være elever til denne undervisningsmetode og virkelig opleve et autentisk læringsrum. Vi fik først almindelig klasseundervisning, flere foredrag om hydropowerplants, set fra forskellige synspunkter. Herefter fik vi lov til at komme ud og få en næroplevelse af hvad det ville betyde for naturen, hvis disse powerplants skulle bygges.”

Student 4 (Sverige):  “Viktig å ta med seg inn i skolen hvor stor påvirkning perspektiv har på forståelsen av konfliktfyllte tema.”

spica-1

Student 5 (Finland): “I believe during the course we got to experience both sides of the intercultural learning. We visited a different country, discussed with people from other countries and also reflected upon our own believes and the theories behind them.”

Konklusjon: læring gjennom bruk av metode

Student 6 (Island):  “De fleste metoder kendte jeg allerede og efter online møder, følte mig ganske klar til mødet i Selfoss. Men der var ikke noget der kunne have forberedt mig for de fem dage jeg blev der, da det var fuldstændigt anderledes end noget kursus eller konference jeg havde oplevet før. Det var dog ikke den vidunderlige natur, den lokale politik om bendandling af naturen, eller forskellige læringsmetoder i de lokale skoler der gjorte det største indtryk på mig. Nej, det var altså ikke det vi lærte, men hvordan vi lærte det som fascinerede mig.”

Student 3 (Danmark): “At havde fået lov til at være et aktivt medlem af SPICA projektet 2016, har givet mig endnu mere lyst til at komme ud og undervise. Projektet har givet mig nye redskaber jeg kan tage med mig i min lærerprofession. Jeg vil især gøre brug af metoderne: place-based tearning og flipped-classroom, da de for mig har været helt nye undervisningsmetoder.”

Student 7 (Norge): “I prosessen fekk eg samarbeide med studentar frå dei andre nordiske landa. Under dette kurset har eg lært mykje om dynamikken i eit gruppearbeid og om mi eiga rolle i dette. Vi fekk vere med på fleire gode førelesingar, både i form av videoar på nett og ”live” på Island. Eg lærte nye måtar å tenkje rundt undervisning på, og Eg har brukt ny kunnskap om FNs mål for bærekraftig utvikling til å studere læreplanar på ein ny måte. Alt dette er kunnskap eg tek med meg inn i læraryrket med stoltheit og sjølvtillit.”

Deling av kunnskap i nettverket

I tiden etter intensivkurset har flere av nettverkets deltakere delt erfaringer fra arbeidet på ulike konferanser og fagsamlinger. Posterpresentasjoner og fremlegg har blitt holdt på to store utdanningskonferanser i Sverige (NU 2016 og NÄD 2016), og på et årlig fakultetskonferanse ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

skjermbilde